Támogatás a nagyalásonyi orvosi rendelő épületének külső-belső felújítására és akadálymentesítésére

Támogatás a nagyalásonyi orvosi rendelő épületének külső-belső felújítására és akadálymentesítésére

A nagyalásonyi orvosi rendelő épületének felújítására az Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése című felhívásra benyújtott TOP-4.1.1-15-VE1-2016-00002 azonosítószámú pályázatra 59.987.779 Ft összegben nyert támogatást Nagyalásony Község Önkormányzata.

Az egészségügyi alapellátásoknak – felnőtt- és gyermek háziorvosi, fogorvosi, védőnői tevékenységek –, 1970 óta otthont adó épületre a megnyert pályázattal teljes külső és belső felújítás vár, melynek eredményeként a kor követelményeinek megfelelő egészségház várja az egészségükért tenni kívánókat. A munkálatok tartalmazzák az alapozás, a fal-,  födém- és tetőszerkezet teljes átalakítását. A tevékenység érinti a teherhordó falak, aljzatok, padlók, burkolatok, az épületgépészet, a villamos hálózat és a fűtési rendszer felújítását. Ez utóbbit kondenzációs gázkazán és sík kollektoros szolár rendszer együttes beépítésével oldják meg. Teljes körű akadálymentesítést végeznek a helyiségek, parkolók bővítésével, a rendelő melletti járda kiszélesítésével, ahol csúszásmentes, kellően széles kétoldali korláttal és lábazati mellvédfallal ellátott rámpákat alakítanak majd ki. Az épület átalakításán túl eszközbeszerzést – bútorok és vizsgálóeszközök –, is tartalmaz a pályázat.

A fejlesztéssel az ellátandó alapfeladatokat magasabb szinten kiszolgáló szűrővizsgálatoknak, preventív és egészségmegőrző programoknak is otthont adó korszerű egészségházat hoznak létre, ahol a kiszolgáló helyiségek felújításával, a rendelkezésre álló eszközállomány bővítésével és a munkakörülmények javulásával az itt élő lakosság szükségletének megfelelő egészségügyi szolgáltatáshoz jut. A projekt az esélyegyenlőség elveinek érvényesülésével hozzájárul a fogyatékkal és megváltozott munkaképességgel élők egészségügyi alapellátásának akadálymentes hozzáféréséhez. Az egészségház tevékenysége Nagyalásony, Dabrony, Kisszőlős és Vid község lakosságára, mintegy 1200 ember ellátására terjed ki.

Csöngei Gábor polgármester elmondta, hogy a nagyalásonyi orvosi rendelő épületének felújítása már régóta dédelgetett célja az önkormányzatnak. A megvalósítás a szerződéskötést követően a közeljövőben veszi kezdetét, előzetes kalkulációk alapján megközelítőleg egy évig tart. Az épületben az alapellátás nem szünetel fog szünetelni, a munkálatokat ehhez igazítják. Hozzátette, hogy az orvosi rendelőben a háziorvosi teendőket dr. Olácsi Judit nyugdíjba vonulása miatt helyettesítőként dr. Strommer Zoltán látja el. Nagyalásony Község Önkormányzata pályázatot hirdetett háziorvosi munkakör augusztus 5-től történő betöltésére. A pályázat benyújtásának határideje: 2017. július 24.
Az új egészségházba új orvosukat várják.

Sörösné Kolonics Erzsébet